vrijdag 22 juli 2016

Jam-mie!

Dit keer een post over een ander soort creatie dan een kaart! Aangezien mijn ouders in een kers-rijk gebied wonen, heb ik een flinke krat lekkere kersen gekocht. Vorig jaar heb ik voor het eerst jam gemaakt. Van kersen! Omdat ik dit heel leuk vond om te doen en het resultaat er ook best mocht wezen, heb ik dat vandaag weer gedaan. Hieronder het resultaat: kersenjam met een vleugje Kirsch!Omdat ik nog wat overrijpe aardbeien had liggen en mijn kersenbodem nog niet bereikt was, heb ik ook nog twee potjes aardbeien-kersenjam gemaakt.

Het is even een bende om alle kersen te ontpitten, maar dan heb je ook wat. Mijn recept is als volgt (voor 9 potjes jam):

2,5 kilo kersen (ontpit en gepureerd of fijn gesneden)
800 gr. geleisuiker speciaal
1 appel (gepureerd of fijngesneden)
sap van 1 citroen 
2 zakjes vanillesuiker (naar smaak)
een scheut kirsch (naar smaak)

Alles in de pan doen, goed roeren en laten koken. De check om te controleren of je jam klaar is, is om een koud schoteltje dat dus al even in de koelkast lag te pakken en daar een schepje jam op te doen. Stolt deze direct, dan is de jam goed. 

Uiteraard moet je ervoor zorgen dat je vooraf de lege jampotten hebt gesteriliseerd (ik heb ze in een grote pan met water op het vuur gezet en zeker 10 minuten laten koken) en schone deksels gebruikt. De deksels voor je ze erop doet ook even in warm water leggen, dan wordt het siliconen(?)laagje binnenin de deksel zacht en sluit hij beter. Wanneer je de jam in de potjes hebt gedaan en de deksel er stevig op hebt gedraaid, laat je deze 5 minuten op de kop rusten. Na 5 minuten keer je de potjes weer om. Dit helpt vacuum te zuigen. 

Rustig laten afkoelen. Een mooi etiketje erop doen en eventueel een gezellig stofje op de deksel. Dat moet ik nog doen!

Een goed weekend gewenst!

Groeten,
Marjolein


Geen opmerkingen:

Een reactie posten